Pages

Saturday, February 18, 2017

BELIA BERMANFAAT

Assalamu'alaikum semua.

Ya, tahu lama gila aku tak update blog kan?  Lama tak update tak bermakna melupakan.  Cuma malas.

Aku tak tahu nak letak tajuk apa untuk entri kali ni. Tapi aku tahu aku nak cerita apa.  Macam biasa, nak cerita pasal life aku sebab ni kan blog aku. lol.

Dari kecik lagi aku ni ada banyak sangat impian.  Dan aku pun tak pernah berharap impian tu jadi kenyataan.  Ya lah, contohnya waktu kecik aku dok berangan nak pergi pesta buku tiap tahun,nak belajar sastera lah apa lah.  Dan pada aku tu cuma impian dan angan dan aku pun meneruskan hidup macam biasa, Ikut arus.  Sampailah pada suatu hari, aku tersedar banyak benda yang dulu waktu kecik aku nak sangat dan sekarang aku dah dapat.  Betapa tuhan tu akan makbulkan permintaan,impian dan harapan kita. Cuma cepat atau lambat. Sebagai manusia kita cuma perlu sabar ja. Buat kerja kita,usaha sehabis mungkin.  Kerja tuhan biarlah tuhan yang selesaikan. Kita sebagai manusia tak payah nak serabut.

Salah satu impian aku waktu kecik dulu adalah nak join aktivi kemanusiaan macam Angelina Jolie. Ya pengaruh tv dan pengaruh mat saleh memang kuat dalam diri aku. Tapi macam biasa itu cuma impian dan aku meneruskan hidup aku yang skema seperti biasa. Masuk CFS, memang berazam nak bermanfaat untuk manusia. Lepastu aku join FSCC. Ya walaupun FSCC bukanlah satu badan aktivis tapi FSCC merupakan batu loncatan untuk aku memulakan segala apa yang aku dah buat sekarang. Disebabkan FSCC aku dapat kenal ramai orang,tahu banyak benda. Disebabkan FSCC aku dapat tahu minat dan kecenderungan aku.

Masuk ke Gombak,lagi banyak peluang. Aku masih join segala program yang memerlukan committee kat Gombak ni.  Tapi aku cuma join satu kelab ja sebab aku ni one man club(?), STUFF.  Ya bukan juga sebuah badan aktivis. Sebuah kelab fasilitator. Tapi aku yakin ni pun menjadi batu loncatan buat aku. Membuka peluang untuk aku teroka kebolehan aku. Aku tak minat pun nak handle crowd apa benda ni,tapi aku memang tak malu nak approach orang yang aku tak kenal. Masuk STUFF waktu first sem sorang-sorang,pastu tak aktif sangat pun. Training tak pergi langsung. Cuma dorang ni pandai tau. Aku baru join dorang dah tarik aku jadi committee GB. Handle games pulak tu. Pandai eh tarik aku,ajar aku benda baru. Makin lama makin kenal ramai stuffians pastu join aktiviti macam famstrap,jamuan raya,bukak booth bagai.

Sampai lah sekarang ni dah 3 sem aku dengan STUFF, dorang bagi kepercayaan kat aku untuk jadi secretary untuk booth, Awkward jugak sebab dah lama tinggal dunia secretary ni. Tapi takpa benda boleh settle. Minggu depan punya weekly training, aku kena jadi emcee. Haha memang teringin nak belajar benda baru dan peluang depan mata so apa lagi, grab the chance and learn. Moga dapat buat yang terbaik lah minggu depan. Aku ni nervous gak kengkadang.

Semester ni, memang azam aku nak banyakkan berbakti kepada orang sekeliling. Presiden STUFF pernah tanya aku, kenapa tak join SRC. Aku jawab,masuk Gombak ni nak serve the community. Yes i really means it. Maka alkisahnya pada suatu hari aku dapat viral mesej via whatsapp pasal Students Kitchen Project aka SKP. Tolong bagi makanan free kat students. Aku enjoy buat benda ni. Banyak benda aku belajar dengan team SKP ni walaupun baru 3 kali aku join dorang. Hal-hal kecil dan sederhana yang sering aku terlepas pandang rupanya meninggalkan kesan yang besar dalam diri aku. Allah telah membuka dan membentangkan banyak peluang depan aku. Aku cuma perlu tempuh,belajar di sepanjang perjalanan dan sentiasa berikthtiar menjadi yang terbaik. Selebihnya serahkan pada Dia.

Kenapa aku nak sangat join aktiviti kemanusiaan dan bermanfaat kepada orang lain? Selain dari sebab-sebab yang aku sebut kat atas tadi(pengaruh tv dan mat saleh) ialah sebabnya benda-benda macam ni dapat melembutkan hati aku. Kegembiraan orang yang diberikan pertolongan merupakan kegembiraan aku. Waktu muda waktu yang kita perlu enjoy berkhidmat dan berbakti. Biarlah perkara-perkara kecil yang aku buat ni dapat ganjaran dari Allah. Kerana menjadi manusia tanpa memberi manfaat kepada orang lain itu sia-sia. Baik kau mati ja macam tu.

Semoga tuhan sentiasa terus memberikan aku peluang untuk menjadi manusia yang berbakti,supaya bila tiba hari aku pulang kepada Dia jasa aku terus diingati dan membuatkan orang lain terinspirasi.

Semoga aku dan kamu terus berbakti dan dirahmati Allah selalu.

Salam Sayang,
Nur Najihah.

Monday, August 29, 2016

EARLY 20's IS NO JOKE, MAN..

Assalamu'alaikum..

Sejak berumur 20 tahun secara rasmi pada pertengahan Februari yang lalu, hati ini sering sahaja berdebar dan fikiran mulai runsing. Hei, apa yang cuba disampaikan ni hah? 

Macam ni gais, umur 20 ni bagi aku umur yang perlu untuk berubah menjadi matang, berwawasan serta menjadi cantik dan anggun. Aku dan rakan-rakan Usrah21 selalu menyuarakan kegusaran bagaimana untuk menghadapi hari-hari mendatang dan kehidupan setelah tamat pengajian di universiti. 

Antara isu yang selalu timbul ialah wang simpanan dan anak-anak. How to generate income? Duit tu nanti better buat beli rumah instead of car. Nak kahwin nanti bajet macam mana sampai lah ke tahap macam mana nak didik anak-anak nanti dek cabaran zaman kini lagi mencabar. Wawasan 2020 pun tidak lama lagi. Hmm, mencabar kan usia awal 20-an ni? Tu belum lagi bab tengok ramai kawan-kawan dah berpasangan lalu aku yang single ni tetiba rasa insecure dan loner. 

Aku bersyukur sangat sebab ada Usrah21 dalam hidup aku. Dorang banyak ajar aku pasal hidup. Masing-masing ada kelebihan memasing. Dorang buat aku rasa yang aku tidak keseorangan dalam kerunsingan memikirkan perancangan hidup awal 20-an. Kami semua saling berbincang dan menyokong antara satu sama lain. 

Umur 20 ni, banyak perubahan yang perlu dibuat. Kena belajar lagi bersungguh-sungguh, belajar cara hidup, jadi wanita yang function dan cantik, bermanfaat untuk ibu bapa dan masyarakat dan banyakkkkk lagi. Hmm semoga Allah beri aku kekuatan untuk berubah menjadi lebih baik. Ameen.

May Allah bless us, ameen..

-Nur Najihah-

Friday, August 26, 2016

BABY STEP TOWARDS BUSSINESS..


Assalamu'alaikum.

Hello, masihkah anda semua ingat akan diriku ini? Akan blogku ini? Sebenarnya aku dah hampir lupa yang aku ni mempunyai sebuah blog. Hei biarlah blog aku ni tak femes serta tiada pembaca. Yang penting, aku suka blog aku. Ya aku seorang yang obses dengan diri sendiri. Hikss. Sebenarnya, beberapa hari yang lepas aku tanpa sengaja terbaca blog idolaku ini, Fatin Liyana. Lama angat itteww tak baca blog beliau jadi haritu itteww tanpa sengaja terbaca entri-entri beliau dari zaman 2009 sampai lah sekarang. Lalu diri ini teringat akan blog yang sekian lama tak ada entri baru lalu terus perasaan nak update blog membuak-membuak ibarat Gunung Krakatoa nak meletus. Okay, bab-bab over ni memang aku power. Lol.

Jadi gais, aku sebenarnya cuti semester 3 bulan dan sekarang ni baki cuti hanyalah tinggal lebih kurang seminggu. Sepanjang cuti 3 bulan ni, aku tak ada lah kerja makan gaji macam kawan-kawan aku yang lain. Sebulan bulan puasa tu memang lah aku duduk rumah, masak untuk iftor, bertarawih, baca buku dan tidur. Ya tidur merupakan salah satu hobi aku ya rakan-rakan semua.

Lepas puasa, raya tu seminggu aku pergi Gombak settle kerja sikit sambil beraya rumah kawan-kawan. Boleh kata vacation lah jugak bagi aku sebab aku duduk Alor Setar ni otak kurang berkembang dek kekurangan komunikasi sebab duduk rumah ja. Huhu. Jadi disebabkan aku ni duduk rumah ja, tak jana duit bahkan hanya menjana lemak di pipi maka pada satu hari sesuatu telah terjadi dan aku terus merasakan omg I need to do this! Ha over lagi, kan aku dah cakap bab-bab over ni aku power. Lol.

Okay cerita dia gini, pada suatu hari kawan aku ni upload kat instagram yang dia sekarang dah jadi ejen bagi satu jenama produk kosmetik yang mutakhir ini menjadi bahan bualan penduduk bumi. So dia tengah cari 5 orang yang nak jadi dropshipper dia. Haaa, aku time baca ni apa lagi menggelepur macam cacing kepanasan dek merasakan tawaran ini sungguh menarik! Mesti whatsapp dia untuk bertanya lebih lanjut tentang dropshipper ni! Tidak dapat tidak!

Maka dengan gelojohnya aku terus whatsapp kawan aku ni. Tanya dia macam-macam, dari hal macam mana dia attract customer sampailah hal komisen macam mana apa semua. Oh ya tahukah anda kawan aku yang jadi ejen produk kosmetik ni seorang lelaki? Ya, seorang lelaki yang kacak dan macho. Kau jangan bayang dia macam Dato terlajak laris pulak k. Opsss.
Okay back to the topic, kawan aku ni pun sabar ja jawab segala soalan orang noob macam aku ni. Walaupun tadi aku menggelupur ibarat cacing kepanasan serta gelojoh, tapi aku tak buat keputusan melulu. Aku tenang ja ibarat sebuah pulau. Aku cakap kat kawan aku ni, aku perlukan masa untuk fikir dulu. Ya lah, aku ni mana pandai bab-bab bisnes ni. Mesti lah kena chill dulu, tanya pendapat orang bagai. So aku pun tanya beberapa kawan aku dan dorang semua bagi pandangan yang positif dan sokong kalau aku jadi dropshipper ni. Jadi setelah dua hari berfikir dengan akal waras, aku pun make a decision to be a dropshipper. Wow, terus rasa sangat dewasa k sebab nak buat bisnes ni. Haa over lagi. Pang sekali!

Maka pada tanggal 1/8/2016 aku pun mula lah bisnes dropship aku ni. Beria aku heboh kat instagram personal aku yang aku ni nak buat bisnes dropship. Hei, rakyat instagran harus tahu akan hal ini lalu wajib untuk menyokong aku k. Alhamdulillah, rakan-rakan instagram ramai support, terus diri ni rasa terharu. Anyonyo omey la korang ni.

Dan sekarang ni alhamdulillah, dah nak masuk sebulan dah bisnes dropship aku ni. Customer alhamdulillah ada. *ehem terima kasih awak yang jadi first customer tu. Saya akan ingat awak sampai bebila. Hiks*. Komisen pun alhamdulillah hehe. Customer aku semua baik, comel sangat tau dorang ni support bisnes I. Okay nanti sila repeat order k.

Untuk korang di luar sana yang nak start bisnes ni, jangan takut untuk mencuba. Memula tu memang la tak ada customer, tapi korang kena rajin la promote, share testimoni. Kunci dia, kena rajin dan ada strategi k. In shaa Allah rezeki Allah bagi tu. Jadi dropshipper ni korang takyah penat buat kerja apa pun, just chill sambil online ja. Hehehe.

Okay sebelum aku mengundur diri ni, sila lah jenguk ig shop iolss k. Kalau berminat atau nak tanya apa-apa just whatsapp me okay?

instagram.com/nurraysabeauty.najahscottage

Bye semua, jumpa lagi nanti!
May Allah bless us, ameen.

-Nur Najihah-

Tuesday, April 5, 2016

قصة النوم للأطفال- علي بابا




يعيش علي بابا فى فقر وحاجة وعوز بينما يمرح أخوه قاسم في رغدٍ من العيش من تجارته النّاجحة ولا يأبه لحاجة أخيه، 

وكانت الجارية مرجانة هي اليد الحنون التى تربت على قلب على بابا. وفي يومٍ من الأيام خرج علي بابا في تجارةٍ طال 

طريقها حتّى أتاه اللّيل فاحتمى وراء صخرة فى الصحراء ليقضى ليله، فإذا به يرى جماعةً من اللّصوص يقدمون على مغارة 

فى الجبل يفتحونها عن طريق ترديد عبارة: "افتح يا سمسم" فينشق الجبل عنها ثم يدخلون، وانتظر على بابا مراقباً ما 

سيحصل من مخبأه حتى خرجت جماعة اللّصوص ليتقدّم إلى المغارة ويفتحها بكلمتها السّرية "افتح يا سمسم"، دخل إليها 

ليجدها مملوءة بالذّهب الذي جمعه اللّصوص من سرقاتهم المختلفة، فجمع ما قوي على حمله ثم عاد إلى بيته لينقلب الحال 
به إلى رخاء. وفي اليوم التّالي أرسل مرجانة لتستعير مكيالاً من أخيه قاسم، عندها، شكّت زوجة قاسم فى أمر على بابا 

لأنّه لايملك ما يكيل فلم يحتاج المكيال؟ فقامت بدهن المكيال بالعسل حتى يلتصق بقايا ما يكيله وتعرف سرّ علي بابا

بعدها؛ فإذا ما عاد إليها المكيال وجدت به عملةً نقديّةً، فدفعت قاسماً إلى مراقبة علي بابا حتى يكتشف سرّه، ولا يطول 

الأمر به ليعرف المغارة السّحرية، ويذهب إليها، إلا أن طَمَعه يجعله يكنز المال الذي لا يستطيع حمله، وظلّ في المغارة حتّى

نزل المساء وعاد اللّصوص فوجدوه هناك، فألقو القبض عليه ووعدوه بإطلاق سراحه إذا كشف لهم كيف عرف سرّ 

مغارتهم، فأرشدهم إلى أخيه علي بابا، واتّفق قاسم وزعيم اللّصوص على التّنكر فى زيّ تجّارٍ يحملون الهدايا إلى على بابا، 

وهي عبارة عن أربعين قدرًا مملوءةً بالزّيت فاستضافهم علي بابا وأمر جواريه بإعداد الطّعام لكنّهم لم يجدن زيتًا، فأرادت 

إحداهنّ إلى قدر التّجار الأربعين لتكتشف الأربعين لصّاً المختبئين فيها، أخبرت مرجانة علي بابا بالأمر فأمرها بوضع 

حجرٍ على كلِّ قدرٍ فلا يستطيع اللّص الخروج منها، وحين أمر الزّعيم لصوصه بالخروج ولم يلبّي نداءه أحدٌ عرف أنّه تم

 اكشاف أمره، وعندما همَّ علي بابا بالفتك بهم ليجد أنّ من بينهم قاسم أخيه وهو الذي وشى به عندهم، استرضاه

 قاسم ليعفو علي بابا عنه، فصفح عن أخيه وعاد إلى مرجانة صاحبة الفضل عليه ليتزوجها ويعيشا سعيدين.








Monday, April 4, 2016

التقرب إلى الله




عَنْ أَبِي هُرَيْرَة رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُول اللَّهِ صلى الله عليه و سلم إنَّ اللَّهَ تَعَالَى قَالَ: "مَنْ عَادَى لِي وَلِيًّا فَقْد آذَنْتهُ بِالْحَرْبِ، وَمَا تَقَرَّبَ إلَيَّ عَبْدِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إلَيَّ مِمَّا افْتَرَضْتُهُ عَلَيْهِ، وَلَا يَزَالُ عَبْدِي يَتَقَرَّبُ إلَيَّ بِالنَّوَافِلِ حَتَّى أُحِبَّهُ، فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْت سَمْعَهُ الَّذِي يَسْمَعُ بِهِ، وَبَصَرَهُ الَّذِي يُبْصِرُ بِهِ، وَيَدَهُ الَّتِي يَبْطِشُ بِهَا، وَرِجْلَهُ الَّتِي يَمْشِي بِهَا، وَلَئِنْ سَأَلَنِي لَأُعْطِيَنَّهُ، وَلَئِنْ اسْتَعَاذَنِي لَأُعِيذَنَّهُ

(رواه البخاري)

 .ينقسم هذا الحديث إلى ثلاثة أقسام 

.(والقسم الأوّل هو ينقسم العبد إلى قسمين وهما أصحاب اليمين(تقرب إلى الله بأعمال الصالحات 
   . ثم السابقون وعندهم الجهد الكبير في عبادة الله وهم أيضا يعمل العبادة النوافل
.حب الرسول هو مهم جدا لأنّنا سنعمل أعمال الصالحات ولكن لا نشعر التعب في عبادة الله

 .القسم الثاني في هذا الحديث هو من يعطي الجهد الكبير في عبادة الله والتقرب إلى الله  الإحسان

 .والقسم الثالث هو سيعطي الله العون إلى العباد الصالحون







Sunday, April 3, 2016

أبي


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



الرجل الذي دائما يحمل القلم والكتاب         الرجل الذي يحب اقتباس القول الحكماء

 الرجل الذي يحب قراءة الكتب                 الرجل الذي دائما ينصح أبنائه وبناته

 وهو أبي                                           


     .أعطى أبي قول الإمام الشافعي إلي قبل أذهب إلى المركز الدراسات الأساسيّة الجامعة الإسلامية العالمية بماليزيا 


.وأنا أحب جدا ذلك القول الحكماء

:قال الإمام الشافعي

         العلم صيد"

والكتابة قيده

قيّد صيودك بالحبال الواثقة

فمن الحماقة أن تصيد غزالة

."وتتركها بين الحلائق طالقة


  .وهذا القول هو نصيحة الممتازة لدى الطلاب والطالبات في الدراسة وفي حياتهم

.شكرا يا أبي لهذه النصيحة



،مع السلامة


   

Friday, November 27, 2015

ADA APA DENGAN NAMA


Assalamu'alaikum..

Setiap ciptaan dalam dunia ni ada nama sama ada bernyawa ataupun tidak.  Alat tulis ada nama,buku ada tajuk,botol kicap pun ada nama.  Haiwan dan tumbuhan pun ada nama masing-masing.  Manusia apatah lagi,mestilah ada nama yang pelbagai.  Sejak kita dalam perut mak kita lagi mak ayah,ahli keluarga semua dah sibuk selak buku nama-nama dalam Islam untuk namakan anak masing-masing bila dilahirkan nanti.  

Jadi aku selalu jugak terfikir tanggungjawab terhadap nama kita semua. Ada apa dengan nama?  Semalam aku tanya kat Usrah21, dorang pernah tam rasa tanggungjawab terhadap nama masing-masing?  Then Amir jawab,pernah rasa.  Nama penuh dia Amir Saiful Islam which means Ketua Pedang Islam.  Aku first time dengar nama dia pun aku rasa gerun dan berat.  Apatah lagi tuan badan kann.  So dia cakap disebabkan nama dia tu,dia rasa serba salah kalau post benda pelik-pelik kat media sosial.  Yes I feel him sebab nama tu pun orang akan kaitkan dengan perilaku.  Then Sinar cakap she feels that her name got no meaning.  So aku cakap la,ada lah maksudnya.  Noor Sinar.  Cahaya Sinar.  Pada aku dia dah jalankan tanggunjawab nama dia dengan baik dah sebabnya kehadiran Sinar sentiasa memberi cahaya dan kebahagiaan kat orang-orang sekelilingnya.  Semua orang suka dan senang dengan karakternya.  It suits her and she brings it very well.

As for me,aku selalu merasakan yang aku kena sentiasa lakukan yang terbaik dalam apa ja yang aku buat dan berjaya.  Ya aku tau kejayaan tu semua adalah rezeki dari Allah.  Kita sebagai manusia cuma perlu usaha dan lakukan yang terbaik sehabis mungkin.  Tapi nama aku Nur Najihah yang bermaksud Cahaya Orang yang Berjaya.  Sedikit sebanyak membuatkan aku kena seiring dengan nama aku.  Berjaya di dunia dan kena jugak berjaya di akhirat. Kadang-kadang aku rasa berat jugak dengan nama aku sebab aku selalu be hard on myself.  Aku agak keras dengan diri aku kalau dalam bab pelajaran.  Bagi aku,aku kena berjaya.  Yeah thats how my name affects me.

Tu baru cakap pasal nama masing-masing yang mak ayah bagi.  Tapi tanggungjawab yang lagi lagi lagi besar ialah being a Muslim dan membawa identiti Muslim itu sendiri.  Adakah kita menjalankan tanggungjawab dengan baik?  Adakah kita menjadi agen Muslim yang baik?


-Nur Najihah-