Pages

Saturday, December 27, 2014

PRAY FOR MALAYSIA

Assalamu'alaikum..

Sekarang ni musim banjir di Malaysia. Kelantan, Terengganu, Pahang, Perlis, Perak dah banjir. Terbaru ni Negeri Sembilan, Selangor, Johor, Kedah pun ada kawasan yang naik air. 

Hari-hari aku dapat update pasal banjir di Kelantan dan Pahang daripada adik-beradik FSCC aku yang ada di sana. Sedih aku bila dapat tau kawasan rumah diorang air makin naik, terperangkap, tiada bekalan elektrik, tak dapat berhubung dengan keluarga dan sebagainya. Lepastu semalam aku call Farhan dia cakap dia call Syahir(abang ngah) tak dapat ka tak angkat entah. Yang aku tau line dia kat sana tak clear. Tapi risau jugak la sebab KB air tinggi jugak. 

Pagi tadi Ika pulak bagitau kat group whatsapp abang dengan kakak dia tersangkut kat tol nak masuk Temerloh time nak pergi ambik parents diaorang. Air dah masuk rumah jiran dan kalau hujan malam ni mungkin rumah parents dia pun masuk air. I feel sad bila dapat berita tu. Aku bayangkan macam mana lah kalau parents aku yang terperangkap dalam rumah macam tu. Allahu. 

Sedih sangat bila dapat berita-berita pasal banjir. Mungkin sebab ada kawan-kawan di sana. Aku pun sedih jugak sebab rasa macam tak membantu. Rasa useless pulak. Kalau boleh aku nak turun padang jadi sukarelawan kat mana-mana kawasan banjir. Tapi aku hanya mampu berdoa dan beri sokongan dari jauh. 

Kepada semua rakyat Malaysia, ayuh kita sama-sama hulurkan bantuan. Baik dari segi tenaga, wang ringgit, makanan dan minuman, kelengkapan diri mahupun barang-barang asas. Ujian banjir daripada Allah ni sebagai salah satu cara untuk kita semua bermuhasabah dan dekat kepada Allah. 




Kepada saudara-saudara yang ditimpa ujian banjir, kalian harus tabah dan kuat. In shaa Allah keadaan dan kehidupan selepas ujian ini lebih baik. Doa kami mengiringi kalian. Jaga diri dan jangan pernah lupa kewajipan solat walaupun banjir. Semoga kalian selamat semuanya. 


May Allah bless us,ameen..

-Nur Najihah-


Thursday, December 25, 2014

GREAT EXPERIENCE, GREAT PEOPLE

Assalamu'alaikum..

So guys how are you?  Well, alhamdulillah I'm doing very well here-spending my 2 months sem break.  I think I had planned it very well.  A month spent in CFS while another month that I'm spending now in Kedah ku tercinta walaweyhh.  Lol.

So what made me spent about a month in CFS?  Friends kept questioning me why and what I'm doing here in CFS like they don't like me being in CFS.  Lol tak baik suudzon. Ish ish ish astaghfirullah.

Actually, I went back to CFS a week earlier than sem 2 starts because I was appointed to be a committee of Ta'aruf Week aka TaWe and I was the secretary. Heeee. Weyh bayangkan dulu waktu bulan 6 aku join TaWe as a freshie budak noob baru masuk CFS but this time aku join TaWe as a committee untuk third intake.

Alhamdulillah thank you Allah for this super supreme awesome experience.  I got to know my adik-beradik in FSCC very well and spent my time with them especially seniors like Luqman Alif, Luqman Izzu, Azim and Kak Fir. Ouh not to forget Farhan aka Paan subcom ComPub yang sangat baik macam aku selalu buli dia pulak. Hahaha. Rahim, Fir, Bal dan Dayah aku dah boleh kira ngam dah sebelum ni tapi Ya Allah time ni lagi terserlah perangai sebenar masing-masing. Haish, rindu pulak.  So we named our group as USRAH 10.

Talking about USRAH 10 conducting TaWe, alhamdulillah we nailed it! Bagi aku dan first year yang lain mungkin rasa penat sikit tapi berbaloi sangat dan happy. First experince yang sangat menarik. Alhamdulillah aku dapat belajar banyak sangat benda in conducting this programme. Dapat bekerja dengan rakan-rakan yang hebat dan involved dengan staffs! Lepas tu yang penting lepas TaWe ni dah settled tamat apa semua, mestilah ada post mortem kan. Post mortem dengan Deputy Dean and staffs pulak tu aku dapat join. Alhamdulillah dapat rasa pengalaman meeting dengan orang-orang besar dalam CFS. Heeee.

Apa yang aku dapat daripada TaWe ni ialah lakukan tugas dengan sebaik mungkin. Kedua, saling melengkapi antara satu sama lain. Masing-masing pakat backup kalau ada apa-apa kekurangan. Ketiga, makan secara berjemaah. Ni pun salah satu benda yang menguatkan bond ukhuwwah tu. Seterusnya, dapat mengenali ahli USRAH 10 dengan lebih dekat. Subhanallah semua hebat-hebat sampai aku rasa I just an ant among you guys. Tapi yeah tak payah nak compare diri sendiri dengan orang lain. Try to figure out your own capability and talent.

What can I say right now is I miss USRAH 10 and looking forward to TaWe besar next year. Tak sabar nak bekerja dengan adik-beradik FSCC yang lain nanti. Mesti lagi havoc dengan perangai masing-masing. May Allah preserve our ukhuwwah till forever. Ameen..


Usrah 10 fi qalbi daiman abadan abada.


An honour to have a picture with Dean of CFS, Prof Torla. 


Le sisters.



Hihi, last but not least posing sikit dengan beg mengkuang Rahim ni. Offer untuk bawak beg ni sebab aku pulak yang malu tengok Rahim usung beg ni kehulu kehilir. Hahaha..tak matching la dengan gaya hang Rahim oi! :p

Thank you for reading this entry, guys! See you soon in the next entry! 

May Allah bless us, ameen..

-Nur Najihah-